Ο Οργανισμός Πολιτισμού Branding Heritage (BH) συνδιοργανώνει με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και την Περιφέρεια Κρήτης πολιτιστικό διήμερο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 με τίτλο «Contemporary Minoans» και στόχο την ανάδειξη της διαχρονικής επιρροής και ευρείας αποτύπωσης του Μινωικού Πολιτισμού στην παγκόσμια σκηνή της σύγχρονης δημιουργίας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις 11-12 Μαΐου 2018 στην Κνωσό και το Ηράκλειο Κρήτης, υπό τις αιγίδες των Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ.
Η πρώτη (κλειστή) ημέρα των πολιτιστικών εκδηλώσεων (11 Μαΐου) είναι αφιερωμένη στην αναβίωση της Μινωικής γαστρονομίας και θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Ερευνητικού Κέντρου Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Η εκδήλωση «Cooking like Minoans»περιλαμβάνει γεύμα εμπνευσμένο από τη διατροφή των Μινωιτών, το οποίο θα ετοιμάσει η αρχαιολόγος και ιδρύτρια του Minoan Tastes Δρ.Jerolyn Morisson καθώς και ξενάγηση από τον Διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, καθηγητή John Bennet και τον Επιμελητή Κνωσού Δρ. Κωστή Χρηστάκη.
Τη δεύτερη ημέρα (12 Μαΐου), τo Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου υποδέχεται το Branding Heritage και σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς που τιμούν την αρχαιοελληνική κληρονομιά τους, σε έναν ανοικτό πολιτιστικό διάλογο με θέμα «O Μινωικός πολιτισμός εμπνέει σύγχρονους δημιουργούς». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Οργανισμός Πολιτισμού Branding Heritage τιμούν τη διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη για την προσφορά της στην ανάδειξη της ελληνικής κληρονομιάς και, ιδιαίτερα, της κρητικής της καταγωγής και μινωικής της επιρροής, ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας στην παγκόσμια σκηνή της μόδας.
Διακεκριμένοι Έλληνες δημιουργοί, αρχαιολόγοι και δημοσιογράφοι συμμετέχουν ως ομιλητές, μεταξύ των οποίων οι: Γιάννης Τσεκλένης(Δημιουργός – Επιστημονικός Σύμβουλος BH), Χριστίνα Μαρτίνη (Ancient Greek Sandals), Μαρέβα Γκραμπόφσκι, Δήμητρα Κολοτούρα(Zeus & Δione), Γιώργος Παπαλέξης (Οίκος Ζολώτας), Πολίνα Σαπουνά-Έλλις (Αρχαιολόγος, Σχεδιάστρια κοσμημάτων), Φαίη Χατζή(Δημιουργός Ενδυμάτων με αργαλειό), Έλις Κις (περιοδικό «Κ», εφ. Η Καθημερινή), Νίκος Κουτσιανάς (APIVITA), Δρ Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη (Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Πρόεδρος Ιδρύματος Ψύχα, Επιστημονική Σύμβουλος ΒΗ), Δρ. Bernice Jones(Αρχαιολόγος – Ιστορικός Τέχνης), Νώτα Δημοπούλου (Αρχαιολόγος, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου), Δρ. Στέλλα Σπαντιδάκη (Αρχαιολόγος, Πρόεδρος Κέντρου Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος ARTEX, Επιστημονικός Σύμβουλος BH),Χρυσοβαλάντης Γιαλεσάκης (Σύνδεσμος Αργυροχρυσοχόων Νομού Ηρακλείου), Μαρία Στρατινάκη (ΙΕΚ Ρεθύμνου), Δουκένη Παπαφλωράτου & Γεώργιος Βουράκης (2ο Εργ/κό Κέντρο Ηρακλείου/5ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου). Την εκδήλωση συντονίζει η Όλγα Σταυροπούλου (Μίλητος Συμβουλευτική Α.Ε. & knowl). Τα εικαστικά για την οπτική ταυτότητα της πρόσκλησης έχει παραχωρήσει ο εικονογράφος Χρήστος Κούρτογλου.
Προσηλωμένος στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτισμικής επιχειρηματικότητας, ο μη κερδοσκοπικός φορέας πολιτισμού «Branding Heritage – Ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός στη σύγχρονη δημιουργία» επιχειρεί να ενώσει τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό με τη σύγχρονη δημιουργία.
Το Branding Heritage (ΒΗ) στηρίζει δημιουργούς που αναβιώνουν πανάρχαιες τεχνικές και προβάλλει το έργο σχεδιαστών, καλλιτεχνών και επιχειρηματιών, Ελλήνων, αλλά και ξένων, που υμνούν την «παγκόσμια» ελληνική κληρονομιά. Με όχημα τις δημιουργίες τους, φορτισμένες με τα αιώνια σύμβολα και την πολύτιμη ιστορία του τόπου, το BH ξεκινά μια σειρά δράσεων με στόχο τη διεθνή προβολή της ανεκτίμητης αρχαιοελληνικής κληρονομιάς μέσω της σύγχρονης δημιουργίας.
Το BH σηματοδοτεί την αρχή μιας κοινής προσπάθειας ιδιωτικών και δημόσιων φορέων με κυρίαρχο στόχο την ανάδειξη της διαχρονικής επιρροής και ευρείας αποτύπωσης του ελληνικού Πολιτισμού στην παγκόσμια σκηνή της σύγχρονης δημιουργίας.