Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος είναι τόσο μεγάλες, ώστε δεν θα μπορούσαν να επιβληθούν ούτε στη Γερμανία, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Welt», με τίτλο: «Χρηματιστηριακό κραχ στην Ελλάδα – ο φόβος επιστρέφει».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το ΔΝΤ δεν αρκείται στην εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά υπολογίζει ότι χρειάζεται 3% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα για να μπορέσει να σταθεί μόνιμα το σύστημα σε σταθερές βάσεις.
Παράλληλα, το Ταμείο θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα για να αντισταθμισθεί η δικαστική απόφαση , με την οποία θεωρήθηκαν παράνομες οι αποφάσεις για μειώσεις των συντάξεων το 2012. «Γίνεται λόγος για ποσά, τα οποία δεν θα μπορούσαν να επιβληθούν ούτε στη Γερμανία. Ωστόσο, το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν μπορεί – κατά την άποψη του ΔΝΤ – να σταθεροποιηθεί διαφορετικά», σημειώνει η εφημερίδα.
Γι’ αυτό, προσθέτει, υπήρξαν οι επισκέψεις εκπροσώπων του ΔΝΤ στο Βερολίνο, αφού το Ταμείο ήθελε να πληροφορηθεί αν η γερμανική κυβέρνηση θα στήριζε μία σκληρή γραμμή για το συνταξιοδοτικό της Ελλάδας ή αν θα υποχωρούσε, λόγω της προσφυγικής κρίσης. Εάν όχι, οι ειδικοί του ΔΝΤ απειλούν με διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το Ταμείο.
«Αυτό», προσθέτει το δημοσίευμα, «δεν θα ενοχλούσε τους Έλληνες ούτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί θα μπορούσαν να το δεχθούν, αλλά η Μέρκελ όχι». Και αυτό , επειδή από την αρχή της κρίσης είχε θέσει ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση των χωρών της Ευρωζώνης με προβλήματα τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αυτό δεν έχει αλλάξει έως τώρα.
«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει, επομένως, να επιτύχουν έναν συμβιβασμό με το ΔΝΤ, εάν θέλουν να πάρουν χρήματα από το Βερολίνο και τους άλλους Ευρωπαίους. Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται, αλλά δεν είναι ούτε και εγγυημένο. Και αυτό δημιουργεί δικαιολογημένα αβεβαιότητα στους επενδυτές», σημειώνει η Welt, αναφερόμενη στις μεγάλες πωλήσεις σήμερα στο κραχ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας σήμερα.