Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με αφορμή επίκαιρης επερώτησής της, στην οποία έκανε λόγο για ωμές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης με στόχο τη χειραγώγηση της, σημειώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε «τουλάχιστον αστείες» τις αναφορές περί προσπάθειας χειραγώγησης των δικαστικών λειτουργών και κατηγόρησε τη ΔΗΣΥ ότι αποτελεί «ένα ιδιότυπο κόμμα της Κεντροδεξιάς που σύρεστε πίσω από τη ΝΔ», αντιγράφοντας «πιστά την ίδια φρασεολογία και τους ίδιους ισχυρισμούς της», όπως είπε επικαλούμενος ερώτηση που είχε καταθέσει πρόσφατα η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Από πουθενά δεν προκύπτει παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Κοντονής ενώ κατηγόρησε τόσο τη ΔΗΣΥ όσο και τη ΝΔ για υποκρισία, έωλους, αβάσιμους ισχυρισμούς και φθηνά επιχειρήματα, αντιτείνοντας ότι επί δικών τους ημερών γίνονταν συστηματικά παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και μάλιστα με νομοθετικές πρωτοβουλίες.
«Δεν συνιστά παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης η κριτική σε δικαστικές αποφάσεις. Ενισχύει το κύρος της η κριτική. Η Δικαιοσύνη έχει ανάγκη την κριτική, όχι την αφωνία» τόνισε ο κ. Κοντονής, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «η κριτική πρέπει να γίνεται πάντα με ψυχραιμία» και προσέθεσε ότι «υπερβολές και χαρακτηρισμοί δεν χρειάζονται».
«Η κριτική στις δικαστές αποφάσεις ούτε αδυνατεί ούτε αποθαρρύνει τους δικαστές να πράξουν κατά το νόμο και κατά τη συνείδηση τους. Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, οι δικαστικές αποφάσεις από αυτή την κυβέρνηση γίνονται απόλυτα σεβαστές και εφαρμόζονται από το Άλφα ως το Ωμέγα. Αυτός είναι ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη, και όλα τα άλλα είναι φθηνά επιχειρήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», τόνισε.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι οι δικαστικές ενώσεις έχουν καταγγείλει, με ανακοινώσεις τους, παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης, ο κ. Κοντονής τόνισε ότι «έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν ακόμα και καθ΄ υπερβολή τις απόψεις τους», σημείωσε ωστόσο πως «το ίδιο έκαναν στο παρελθόν και κατά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια».
«Αυτό τι σημαίνει; Ότι θα γίνει άκρατη υιοθέτηση ισχυρισμών και απόψεων από κόμματα; Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση με δύο μέτρα και δύο σταθμά», ανέφερε.
Παράλληλα χαρακτήρισε «πολιτικό Βατερλό της αντιπολίτευσης», το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τονίζοντας ότι καμία πρώτη λαϊκή κατοικία δεν τέθηκε σε πλειστηριασμό και προσέθεσε ότι το νέο σύστημα πέτυχε απόλυτα και με αυτό τον τρόπο «βγήκαν απέξω οι τρίτοι, δηλαδή όλος ο υπόκοσμος».
Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, επικαλούμενος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μίλησε για εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά θέματα διοικητικών δικαστηρίων, σημειώνοντας ότι από προχθές ισχύει και η ηλεκτρονική κατάθεση δικογραφιών.
«Παραλάβαμε μια κατάσταση τραγική. Με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήραμε η Δικαιοσύνη αλλάζει- και αλλάζει προς το καλύτερο. Αυτό πιστοποιείται και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καταδεικνύει ότι επιταχύνθηκε η απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης κατά 35% την τελευταία τριετία», τόνισε ο κ. Κοντονής.
«Καταφέραμε ένα πρωτόγνωρο επίτευγμα. Το 2015 παραλάβαμε 310.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Πρωτοδικεία, και μάλιστα με αυξητική τάση, και σήμερα οι εκκρεμείς υποθέσεις έχουν μειωθεί κάτω από 199.000», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Από την πλευρά της ΔΗΣΥ, ο πρώτος επερωτών, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συστηματική υπονόμευση της Δικαιοσύνης και μεθοδευμένη επιχείρηση χειραγώγησης της, με στόχο -όπως είπε- ο περιορισμός της στον έλεγχο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.
«Οι διχαστικές παρεμβάσεις, οι ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις που καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η ανοικτή σύγκρουση, και η εξύβριση των δικαστών, θέτουν μείζον θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για επικίνδυνες κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και για χυδαίες επιθέσεις εναντίον της από κυβερνητικά στελέχη με στόχο τη πλήρη υποταγή και χειραγώγηση της.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε ότι με «τα έργα της η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν σέβεται ούτε το Σύνταγμα ούτε τη διάκριση των εξουσιών και κατατάσσεται στα απολύτως ακροδεξιά κόμματα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των άλλων επερωτώντων βουλευτών της ΔΗΣΥ.
Για δόλια και συστηματική υπονόμευση της Δικαιοσύνης έκανε λόγο η Έφη Χριστοφιλοπούλου, ενώ ο Γιώργος Καρράς μίλησε «για προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης σε κρίσιμες υποθέσεις που αφορούν το δημόσιο συμφέρον». «Ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στη λογική ό,τι δεν ελέγχουμε το υπονομεύουμε ή το αγνοούμε. Δείχνει με τις πράξεις του πως άλλαξε η εξουσία τη θέση που είχε ως αντιπολίτευση για τους θεσμούς», υποστήριξε ο Γιάννης Κουτσούκος.
«Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση που σέβεται και εφαρμόζει απολύτως τις αποφάσεις των δικαστηρίων και το ουσιαστικότερο είναι ότι δεν παρεμβαίνει κατά την άσκηση του έργου της. Αυτό δεν μπορείτε να το ανατρέψετε. Το χειρότερο αμαρτωλό παρελθόν σας δεν μπορεί να συγκριθεί με τη σημερινή κυβέρνηση», αντέτεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας στη κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση.
Τέλος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του παραιτηθέντα προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Κοντονής υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία αιχμή για την κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι δύο μέρες μετά εκδόθηκε ανακοίνωση των δικαστών του ΣτΕ με την οποία κατηγορούν τον κ. Σακελλαρίου ότι προσπάθησε να τους επηρεάσει.
Πηγή: enikos.gr