Του Φοίβου Κλαυδιανού
Η αποφασιστικότητα αυτή εκπέμπεται τόσο από το Μαξίμου, όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών, με κυβερνητικά στελέχη να υπενθυμίζουν ότι τις προηγούμενες μέρες όλες οι επίσημες αναφορές της ελληνικής πλευράς προειδοποιούσαν πως για να κλείσει η διαπραγμάτευση πρέπει τα Σκόπια να πάρουν τη δύσκολη απόφαση για την erga omnes χρήση της ονομασίας, κάτι που δεν θεωρούνταν δεδομένο.
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η πλευρά της ΠΓΔΜ έθεσε θέμα αλλαγών για ορισμένες πτυχές της συμφωνίας που προσκρούουν σε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Φαίνεται, μάλιστα, ότι αυτές δεν αφορούν μόνο το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων, δηλαδή τη συνταγματική αλλαγή του ονόματος και την απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών, αλλά και νομοτεχνικά θέματα για άλλες πλευρές της συμφωνίας.
Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, επέλεξε την Παρασκευή να διαρρεύσει σε αυστηρούς τόνους ότι παρουσιάζεται εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να δείξει με απόλυτο τρόπο πως δεν μπαίνει ξανά στο τραπέζι του διαλόγου για νέα συμφωνία ή έστω για αλλαγές σε αυτή που έχει διαμορφωθεί.
Παρότι οι δηλώσεις Ζάεφ στη συνέχεια εκλαμβάνονται ως σαφή υποχώρηση της σκοπιανής πλευράς από το αίτημα για αλλαγές στη συμφωνία, στην Αθήνα δεν θεωρείται καθόλου βέβαιο ότι θα γίνει εφικτή η πολιτική επικύρωση από τους πρωθυπουργούς της συμφωνίας, στην οποία προχώρησαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.
Με αυτά τα δεδομένα, στο Μαξίμου βρίσκονται, λοιπόν, εν αναμονή του τηλεφωνήματος Ζαεφ, χωρίς όμως να διατυπώνουν προβλέψεις για το πότε αυτό θα γίνει.
Πηγή: Real.gr