Μαγιόρκα, μεσογειακό νησί, ειδυλλιακά τοπία, ονειρεμένες παραλίες. Αυτή είναι η εικόνα που έχουν μάλλον οι περισσότεροι για το δημοφιλές ισπανικό νησί. Ωστόσο δεν την αντικρίζει κανείς σε όλα τα σημεία του νησιού. Γύρω από την πρωτεύουσα Πάλμα η δυσοσμία που προέρχεται από τα απόβλητα των αποχετεύσεων είναι έντονη.
«Όταν βρέχει, ο δήμος ανοίγει τους σωλήνες και διοχετεύει τα ακάθαρτα ύδατα κατευθείαν στη θάλασσα», επισημαίνει η Αΐνα Μπαρθελό, κάτοικος προαστίου της Πάλμα. «Αυτό απαγορεύεται στην Ευρώπη», λέει οργισμένη. «Μια ιδιωτική επιχείρηση ή ένας ιδιώτης θα διώκονταν αν έκαναν το ίδιο».
Ωστόσο το σύστημα αποχέτευσης του νησιού είναι πεπαλαιωμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στα εκατομμύρια των ανθρώπων που κατακλύζουν το νησί ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η ίδια πηγαίνει για μπάνιο με τη μικρή της κόρη σε μια μακρινή παραλία που βρίσκεται σε απόσταση μιας περίπου ώρας από την πρωτεύουσα. «Εκ πρώτης όψης δεν φαίνεται η θαλάσσια ρύπανση, τη χειμερινή σεζόν μάλιστα δεν την αντιλαμβάνεται κανείς. Στην κύρια σεζόν υψώνεται μεν μια κόκκινη σημαία, αλλά οι λιγότεροι γνωρίζουν τους λόγους».
Και ενώ τα ακάθαρτα ύδατα δεν γίνονται συνήθως αντιληπτά, δεν ισχύει το ίδιο και για τα σκουπίδια. Στις παραλίες θα αντικρύσει κανείς ακόμη και σερβιέτες, μπατονέτες ή και σύριγγες. Όλα προέρχονται από τις τουαλέτες της Πάλμα. Καταλήγουν καταρχήν στη θάλασσα και στη συνέχεια το ρεύμα τα ξεβράζει και πάλι στη στεριά. «Όλη η βρωμιά ξανάρχεται στα πόδια μας», λέει η Μπαρθελό.
«Έχουμε πρόβλημα»
Η Νεούς Τριγιόλ η οποία διευθύνει τη δημοτική υπηρεσία καθαριότητας παραδέχεται ότι η πόλη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. «Κάθε φορά που βρέχει, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Δεν μπορούν να απορροφήσουν το νερό της βροχής και έτσι αυτό αναμειγνύεται με τα ακάθαρτα οικιακά λύματα». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των υδάτων αυτών να μη μπορεί να επεξεργαστεί από τις εγκαταστάσεις και να καταλήγει στη θάλασσα.
Στις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση στη Μαδρίτη αποφάσισε την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων. Μέχρι να ολοκληρωθεί όμως το έργο θα περάσουν χρόνια.
Πολλά από τα λύματα και σκουπίδια που μολύνουν τα νερά και τις παραλίες του νησιού βέβαια δεν προέρχονται μόνον από τη Μαγιόρκα, ισχυρίζεται η Ν. Τριγιόλ. Σύμφωνα με την ίδια μεγάλες ποσότητες προέρχονται από άλλες χώρες, από διερχόμενα πλοία ή και την αφρικανική ήπειρο, όπως δείχνουν λύματα με αναγραφές στην αραβική γλώσσα.
Με τον τρόπο αυτό αποποιείται των ευθυνών της, απαντά η ένωση δυτών Mallorca Blue που υποστηρίζει ότι βάσει τρίμηνης έρευνας που διεξήγαγε, το μεγαλύτερο μέρος των λυμάτων προέρχεται από το ίδιο το νησί. Με εντυπωσιακές υποθαλάσσιες φωτογραφίες οι ακτιβιστές επιχειρούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για το μείζον πρόβλημα της θαλάσσιας μόλυνσης που αντιμετωπίζει ο δημοφιλής προορισμός.
Πηγή πληροφοριών: DW