Quantcast
Handelsblatt: Βέβαιη η έγκριση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή - enikonomia.gr
share

Handelsblatt: Βέβαιη η έγκριση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή

δημοσιεύτηκε:

Στις πυρετώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα να κλείσει και τα τελευταία προαπαιτούμενα πριν βγει η χώρα από το τρίτο μνημόνιο περιγράφει ο αρθρογράφος της Handelsblatt. «Όλα πρέπει να γίνουν με μεγάλη ταχύτητα», επισημαίνει.

«Την περασμένη Παρασκευή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε το πολυνομοσχέδιο 321 σελίδων, σήμερα εξετάζεται στις αρμόδιες επιτροπές και την Πέμπτη θα πρέπει να ψηφιστεί πριν τη συνάντηση του Eurogroup. Κι αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν την τελευταία δόση των 11,7 δις ευρώ». Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα όπως ιδιωτικοποιήσεις κι αλλαγή του ΕΝΦΙΑ, που θα προκαλέσουν, όπως επισημαίνει, μεγάλες αντιστάσεις στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Αλλά και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις προκαλούν την κριτική βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ» συνεχίζει η εφημερίδα. «Παρόλα αυτά θεωρείται βέβαιο ότι το πολυνομοσχέδιο θα εγκριθεί στη βουλή, γιατί τόσο κοντά χρονικά από την έξοδο από τα μνημόνια κανείς από τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν θέλει να ρισκάρει διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. Αλλά και η πλευρά των ευρωπαίων δανειστών επιθυμεί να κλείσει το θέμα Ελλάδα μετά από οχτώ χρόνια οικονομικής στήριξης. Γι αυτό θεωρείται πολύ πιθανό ότι στην επόμενη συνάντηση του Eurogrοup στις 21 Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης».

Τις πρώτες ιδέες για την μεταρρύθμιση της ΕΕ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς περνά από μεγεθυντικό φακό ο σχολιαστής της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt επισημαίνοντας ότι «δεν σήκωσαν πολλή σκόνη, αλλά εάν τις διαβάσει κανείς με περισσότερη προσοχή θα διαπιστώσει ότι ξεκόβουν με την πολιτική ευρωπαϊκή γραμμή όλων των προκατόχων του». Και συνεχίζει: «Κατά τρόπο ειρωνικό η πιο ‘καυτή’ ιδέα του δεν είναι καν επαναστατική. Ο Σολτς θέλει να δημιουργήσει ταμείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο εναντίον της ανεργίας, ώστε σε περίοδο κρίσης οι χώρες να μπορούν να παίρνουν δάνειο και να το επιστρέφουν αργότερα. Με τον τρόπο αυτό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσεγγίζει την νότια Ευρώπη. Ακόμη κι αν η πρότασή του δεν οδηγεί σε αμοιβαιοποίηση των χρεών, δείχνει με σαφήνεια ότι θέλει να τείνει χείρα βοήθειας. Μόνο που η πρόταση του κολλάει στο ότι το ταμείο είναι εντελώς άχρηστο λόγω της μεταρρύθμισης του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα βοηθά ευκολότερα τις χώρες σε κρίση με μια νέα πιστοληπτική γραμμή… Όποιος θέλει να περιορίσει μεγάλες κρίσεις, θα πρέπει να τις καταπολεμά αμέσως. Γι αυτό πιο αποτελεσματική είναι μια άμεση βοήθεια μέσω του ESM».

Πηγή Πληροφοριών: DW


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.