Quantcast
Eυρωπαϊκά Xρηματιστήρια: "Μαύρη Πέμπτη" με πτώση 3,7% - Απώλειες 2% για τον Dow - enikonomia.gr
share

Eυρωπαϊκά Xρηματιστήρια: “Μαύρη Πέμπτη” με πτώση 3,7% – Απώλειες 2% για τον Dow

δημοσιεύτηκε:

Μία πολύ δύσκολη ημέρα είναι η σημερινή για τα διεθνή χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να φεύγουν από τις μετοχές και να επενδύουν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, εν μέσω νέας ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία.

Οι λόγοι της νέας ανησυχίας ήταν η επιφυλακτική στάση χθες της επικεφαλής της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας καθώς και ότι οι τραπεζικές μετοχές πήραν πάλι την κατιούσα και οι τιμές πετρελαίου σημείωναν νέα υποχώρηση.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραφαν βαριές απώλειες, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κλείνει με πτώση 3,7%, εν μέσω κατρακύλας των τραπεζικών και μεταλλευτικών μετοχών. Πτώση -4,1% για τον γαλλικό CAC και -2,9% για τον γερμανικό DAX, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με πτώση 2,4%.

Ο αμερικανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε 2% ή 323 μονάδες στις 15.592 μονάδες. Απώλειες 1,8% για τον S&P 500 και 1,5% για τον Nasdaq.

Καθώς οι επενδυτές στρέφονταν σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, το γεν και ο χρυσός έκαναν ράλι. Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών τίτλων μειώθηκε στο 1,578% από 1,706% χθες. Η τιμή του χρυσού σημείωνε κέρδη 4,3% στα 1.246 δολάρια η ουγγιά, ενώ η τιμή του δολαρίου υποχωρούσε 1,3% έναντι του γεν στα 111,86 γεν ανά δολάριο. Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου σημείωνε νέα πτώση 3,7% στα 26,44 δολάρια το βαρέλι.

Οι τραπεζικές μετοχές κατρακυλούν σήμερα σε όλο τον κόσμο, εντείνοντας τη βουτιά τους από την αρχή του έτους. Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές μειώνονταν 4,7% μετά από σύντομη ανάκαμψη χθες. Ο S&P 500 κινείται πτωτικά υπό το βάτος των χρηματοπιστωτικών μετοχών, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να σημειώνουν τη μεγαλύτερη μείωση. Ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχωρεί 28% από την αρχή του 2016, εν μέσω αβεβαιότητας για τα επιτόκια, τα «κόκκινα» δάνεια και την αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές.

Οι επενδυτές αναρωτούνται τώρα, αν οι ανησυχίες μετατραπούν σε μία συστημική τραπεζική κρίση, δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Danske Invest, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 116 δις. δολαρίων.

Τα χαμηλά επιτόκια εντείνουν επίσης την πίεση στις τράπεζες, καθώς πλήττουν τα επιτοκιακά περιθώριά τους. Σήμερα, η σουηδική κεντρική τράπεζας μείωσε τα επιτόκιά της περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.