Η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2014-2020 δεν είναι τόσο «πράσινη», όπως ισχυρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπίστωσε μια νέα μελέτη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, έχει διαφορετική άποψη.
Μια μελέτη που διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB) και το BirdLife Europe διαπίστωσε ότι υπάρχει μια μείωση 1 δις € στην πραγματική χρηματοδότηση για τα «πράσινα» μέτρα προς όφελος του περιβάλλοντος σε γεωργικές εκτάσεις.
Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι πάνω από το 80% των προστατευόμενων εκτενών λιβαδιών σε περιοχές Natura 2000 βρίσκονται σε «δυσμενή κατάσταση». Η γεωργία είναι, επίσης, υπεύθυνη για το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ.
Η έκθεση ανέφερε ότι η αρχική ιδέα πίσω από τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2013 ήταν να διασφαλιστεί το δημόσιο χρήμα να χρησιμοποιείται για να πληρώνει για τα δημόσια αγαθά.
«Αυτό μεταφράστηκε σε καλές γεωπονικές πρακτικές που συνδέονται με τις άμεσες πληρωμές αγροτών και πιο φιλόδοξα μέτρα για το περιβάλλον στην αγροτική ανάπτυξη», ανέφερε.
Αλλά, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς οι πολιτικές διαπραγματεύσεις εξελίχθηκαν «η πρόθεση αυτή εξαφανίστηκε γρήγορα, αφήνοντας μας με πολύ αδύναμους βασικούς κανονισμούς».
Η κρυμμένη αλήθεια
Η έκθεση έδειξε ότι σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο 2007-2013, υπολογίζεται ότι το 73% των χωρών που αναλύθηκαν μείωσαν τις δαπάνες τους για περιβαλλοντικά μέτρα.
14 χώρες και περιφέρειες από τις 19 που αναλύθηκαν έχουν μειώσει τις «πράσινες» δαπάνες.
Επιπλέον, το 79% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν, η ποιότητα των μέτρων έχει υπερεκτιμηθεί.
«Αυτό σημαίνει ότι λιγότερο από το 17% του εδάφους της ΕΕ θα είναι στο πλαίσιο των συμβάσεων που συμβάλλουν ουσιαστικά στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα».
«Αν τα κράτη μέλη θέλουν να είναι σοβαρά στις δεσμεύσεις τους για την βιοποικιλότητα στους αγρούς, χρειάζεται επειγόντως να διαθέσουν περισσότερα χρήματα στα μέτρα που πραγματικά προσφέρουν, και να λλάξουν εκείνα που είναι σήμερα μόνο χρήματα για το τίποτα», είπε η Trees Robijns, από την BirdLife Europe.
Η έκθεση, επίσης, πρόσθεσε ότι περισσότερο από το 1/3 των δαπανών του οικοσυστήματος πηγαίνει σε μέτρα σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς , τα οποία δεν έχουν περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.
«Οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς δεν πρέπει να υπολογίζονται ως ευεργετικά μέτρα για το περιβάλλον, καθώς δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές υποχρεώσεις ή απαιτήσεις διαχείρισης που συνδέονται με τις πληρωμές», επεσήμανε η έκθεση.
Η Κομισιόν υπερασπίζεται τη νέα ΚΑΠ
Σχολιάζοντας τη μελέτη, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στη EurActiv ότι η εισαγωγή των πράσινων μέτρων της νέας ΚΑΠ είναι ένα επίτευγμα, καθώς ο προϋπολογισμός του πρώτου πυλώνα [άμεσες ενισχύσεις] της ΚΑΠ, για πρώτη φορά, συνδέεται με ένα προκαθορισμένο κατάλογο περιβαλλοντικών πρακτικών.
«Με βάση τις κοινοποιήσεις που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής, οι μισοί από τους τους αγρότες είναι πλέον υποχρεωμένοι να διενεργούν περιβαλλοντικές πρακτικές για το 80% της γεωργικής γης», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.
Αναφερόμενος στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, η πηγή της ΕΕ είπε ότι υπάρχει ειδική στήριξη για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας σε σχεδόν 18% της γεωργικής γης μέσω στοχοθετημένων συμβάσεων διαχείρισης που έχουν σχεδιαστεί για να παραδώσουν πρακτικά οφέλη.
«Ομοίως, το 15% των γεωργικών εκτάσεων θα είναι στο πλαίσιο των συμβάσεων διαχείρισης που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και 14,3% για το έδαφος. Στο σύνολό τους, αυτό δίνει μια πειστική εικόνα μιας ΚΑΠ που είναι περισσότερο προσανατολισμένη σε περιβαλλοντικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.
Νομική υποχρέωση
Η ίδια πηγή συνέχισε, τονίζοντας ότι είναι νομική απαίτηση να δαπανηθεί τουλάχιστον το 30% του προϋπολογισμού της αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ για μια σειρά περιβαλλοντικών και κλιματικών μέτρων.
«Κοιτώντας τα 118 προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, στην πραγματικότητα δαπανούμε σχεδόν το ήμισυ (49%) του προϋπολογισμού για τα μέτρα αυτά, επομένως ξεπερνούμε αυτή τη νομική υποχρέωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι αυτό περιλαμβάνει περίπου 16% για τις πληρωμές για τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, που «θα βοηθήσει στην πρόληψη της εγκατάλειψης της γης και ως εκ τούτου στη διατήρηση της βιοποικιλότητας στις γεωργικές εκτάσεις».
«Οι εκπομπές που προέρχονται από τη γεωργία έχουν μειωθεί κατά 24% από το 1990, ενώ η συνολική παραγωγή της γεωργίας διατηρήθηκε χάρη στην διαχείριση της γης με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, τη βελτίωση των γνώσεων και των ειδικών πρακτικών για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος», κατέληξε η πηγή.
Πηγή: Euractiv.gr