Με δύο σενάρια, όπως κατατέθηκε και στην Βουλή, θα σταλεί από την Αθήνα στην Κομισιόν το σχέδιο του Προϋπολογισμού, με την Κυβέρνηση να ευελπιστεί να αποσπάσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτροπή της περικοπής των συντάξεων από την Πρωτοχρονιά, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.
Όπως είπε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στο σχέδιο που θα σταλεί στις Βρυξέλλες «θα καταγράφεται η σαφής πρόθεση της Κυβέρνησης να μην περικοπούν οι συντάξεις. Το σχέδιο θα είναι σαφέστερο από το προσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή».
Το μήνυμα είχε στείλει από το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην ομιλία του είχε πει ότι το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού (σημ: κατατίθεται στις 21 Νοεμβρίου, στην Βουλή), δεν θα περιλαμβάνει άλλα μέτρα, παρά μόνο αντίμετρα, ενώ στις αιχμηρές αναφορές του για τον Γιάννη Στουρνάρα είπε ότι ο Διοικητής της ΤτΕ ουσιαστικά ζητά μείωση των συντάξεων, όμως «θα διαψευστεί και πάλι».
Το «παιχνίδι» θα παιχτεί πλέον στις Βρυξέλλες, αλλά και στο Βερολίνο, το οποίο τις τελευταίες ημέρες έχει στείλει ανάμεικτα μηνύματα αναφορικά με τις προθέσεις του επί του θέματος. Η Αθήνα επιμένει ότι μπορούν και να αποτραπούν οι μειώσεις και να εφαρμοστεί μεγάλο μέρος των αντίμετρων, δεδομένου ότι από τις προβολές του οικονομικού επιτελείου προκύπτει επαρκής δημοσιονομικός χώρος, ενώ οι Ευρωπαίοι ζητούν αποδείξεις για την διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια.
Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών θα μελετήσουν το σχέδιο προϋπολογισμού που θα στείλει η Αθήνα και στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου αναμένεται να δοθεί το στίγμα των προθέσεων των ευρωπαίων εταίρων, ενώ η Εκθεση της Κομισιόν για όλα τα κράτη μέλη αναμένται γύρω στις 15 Νοεμβρίου. Τελευταίο ορόσημο για τις σχετικές αποφάσεις είναι το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι λίγες ημέρες αργότερα – λόγω των γιορτών θα γίνει νωρίτερα η καταβολή συντάξεων – θα πρέπει να πιστωθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου (σημ: με τα σημερινά δεδομένα, από αυτές θα τεθεί σε εφαρμογή η περικοπή έως 18%, βάσει του “νόμου Κατρούγκαλου”).
Τις Βρυξέλλες ως κομβικό παίχτη για τις τελικές αποφάσεις υπέδειξαν την Παρασκευή, στις συναντήσεις τους με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τόσο ο Π. Τόμσεν όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας όμως στον Υπουργό Οικονομικών ότι αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα από την ελληνική Κυβέρνηση είναι ο επαρκής δημοσιονομικός χώρος για την λήψη μέτρων κοινωνικής πολιτικής, ουσιαστικά καλώντας την Αθήνα, για να έχει μόνιμο αποτέλεσμα, να προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων.
Πηγή: ant1news.gr