Quantcast
Ντράγκι: Η ΕΚΤ εξετάζει την απόσυρση των 500ευρων - enikonomia.gr
share

Ντράγκι: Η ΕΚΤ εξετάζει την απόσυρση των 500ευρων

δημοσιεύτηκε:

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την απόσυρση των χαρτονομισμάτων 500 ευρώ, δήλωσε ο Πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τόνισε ότι αυτά χρησιμοποιούνται και από εγκληματίες.

Ο Ντράγκι είπε ότι οι αποταμιευτές δεν θα τιμωρούνταν και θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα χαρτονομίσματα των 200 ευρώ. «Ο κόσμος θα συνεχίσει να κρατά τα 200ευρα», δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εξετάζουν την ανάληψη δράσης.

«Το 500ευρω θεωρείται όλο και περισσότερο ως μέσο για παράνομες δραστηριότητας», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει μείωση των μετρητών». Το συνολικό ποσό των μετρητών στην Ευρωζώνη αυξήθηκε σε πάνω από 1 τρις. ευρώ πέρυσι, με το 30% σχεδόν του ποσού αυτού να είναι αποθησαυρισμένο σε 500ευρα, λόγω των φόβων για τις τράπεζες και της αγανάκτησης για τις χαμηλές αποδόσεις των αποταμιεύσεων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κάλεσαν την ΕΚΤ την Παρασκευή να εξετάσουν τρόπους για να κάνουν δυσκολότερη την πρόσβαση στα 500ευρα στο πλαίσιο της επιδίωξης περιορισμού της χρηματοδότησης της δραστηριότητας ακραίων στοιχείων. Η αξία του 500ευρου είναι πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερη από την αξία του μεγαλύτερου αμερικανικού χαρτονομίσματος των 100 δολαρίων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.