Quantcast
Το ΚΙΝΑΛ για το ζεύγος Παπαντωνίου: Διαφάνεια για τους πάντες και παντού, χωρίς εξαίρεση - Να αποδοθούν ευθύνες - enikonomia.gr
share

Το ΚΙΝΑΛ για το ζεύγος Παπαντωνίου: Διαφάνεια για τους πάντες και παντού, χωρίς εξαίρεση – Να αποδοθούν ευθύνες

δημοσιεύτηκε:

Επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση ότι χρειάζεται «διαφάνεια για τους πάντες και παντού, χωρίς καμία εξαίρεση και όλα στο φως»,το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε την προφυλάκιση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του.

Στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους από στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου, τονίστηκε ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει ανεπηρέαστη την δουλειά της για όλους και για όλα, και οι ευθύνες να αποδοθούν».

Σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα, το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι με τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις της στη Βουλή άνοιξε τον δρόμο που επιτρέπει στη Δικαιοσύνη να διερευνά τις τυχόν ροές μαύρου χρήματος.

«Γι’ αυτό η προσπάθεια εκμετάλλευσης εις βάρος μας θα πέσει στο κενό. Η παράταξή μας είναι η μόνη που προχώρησε σε πολιτική και ηθική αυτοκάθαρση. Κανένας άλλος πολιτικός χώρος δεν ακολούθησε», σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής. Για τον κ. Παπαντωνίου επισημαίνει:«Από το 2007 και όσοι ελέγχονται, έχουν τεθεί -προ της έναρξης του ελέγχου- εκτός παράταξης. Γι’ αυτό και δεν αγγίζουν τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και στελέχη μας, που διαχρονικά προσέφεραν και την ψυχή τους για τη χώρα, αυτές οι επιθέσεις».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι παραμένει σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για διαφάνεια. Ωστόσο, καθιστά σαφές ότι «κάθε Έλληνας κατανοεί ότι η κυβερνητική επιλογή να γίνει η χώρα μία αρένα με γενικευμένη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων, είναι επικίνδυνη για τον τόπο και τη Δημοκρατία.

Μπορεί να εξυπηρετεί τον fake δικομματισμό αλλά δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Ο εκπρόσωπος Τύπου και ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης και Σταμάτης Μαλέλης, χαρακτήρισαν fake news δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η επικεφαλής του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά, ανέφερε ότι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης δεν θα λάβουν υπόψη τους τα μηνύματα των υπουργών αυτής της κυβέρνησης, που λένε ότι για να κερδίσουν εκλογές πρέπει να βλάλουν κάποιον φυλακή. «Ουδέποτε ειπώθηκε κάτι τέτοιο από την κ. Γεννηματά», υποστήριξαν.

Το Κίνημα Αλλαγής επικαλείται τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις της παράταξης για τη διαφάνεια και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

– Η κατάργηση του μετεμφυλιακού κράτους.

– Η θεσμοθέτηση Ανεξάρτητων Αρχών, με κρισιμότερη το ΑΣΕΠ.

– Ο Συνήγορος του Πολίτη, για τη διασφάλιση θεμελιωδών δικαιωμάτων των απλών πολιτών.

– Η πρόβλεψη αποζημίωσης του πολίτη σε περίπτωση καθυστερημένης απονομής της δικαιοσύνης.

– Το πρόγραμμα «Διαύγεια», μία ανοιχτή πύλη ελέγχου όλων των πράξεων της δημόσιας διοίκησης από κάθε πολίτη.

– Η επέκταση της Διαύγειας στις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

– Η πρόσβαση κάθε πολίτη στα δημόσια έγγραφα.

– Η επέκταση του «πόθεν έσχες» σε κατηγορίες συμπολιτών μας που συνδιαμορφώνουν τη δημόσια ζωή τού τόπου.

– Ο έλεγχος (κοινοβουλευτικός και δικαστικός) των οικονομικών των κομμάτων. Και, συνολικά, ο καθορισμός και ο έλεγχος των εκλογικών δαπανών των φορέων και της κεντρικής πολιτικής εξουσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

– Η online παρακολούθηση των προϋπολογισμών όλων των φορέων του Δημοσίου.

– Η δέσμευση και κατάσχεση των «προϊόντων» των εγκλημάτων διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.

– Η διεύρυνση του εγκλήματος της απιστίας και μίας σειράς άλλων εγκλημάτων που προκαλούν βλάβη στο Δημόσιο.

– Η θεσμοθέτηση του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και του εισαγγελέα Διαφθοράς.

– Η ενίσχυση της τακτικής δικαιοσύνης για την έρευνα, ανάκριση και παραπομπή στο ακροατήριο υποθέσεων διαφθοράς και αδιαφάνειας των δημοσίων προσώπων.

– Η διεύρυνση της συμμετοχής της δικαιοσύνης από τα πρώτα στάδια (ακόμα και στο κοινοβουλευτικό) αναζήτησης ποινικών ευθυνών υπουργών.

– Η πρόβλεψη εμφάνισης των ανωτάτων δικαστών ενώπιον κοινοβουλευτικών οργάνων πριν από την επιλογή τους στις θέσεις των προέδρων και αντιπροέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

– Η άρση του τραπεζικού απορρήτου έναντι όλων των ελεγκτικών Αρχών του κράτους με όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου.

– Η σύσταση της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

– Η θέσπιση της δυνατότητας αποκάλυψης, καταγραφής και ελέγχου των off shore εταιρειών στους φορολογικούς παραδείσους και η επιβολή ενιαίου φόρου 15% στα ακίνητά τους.

– Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος δημοσίων συμβάσεων, με την εισαγωγή του πρώτου ηλεκτρονικού μητρώου και η σύσταση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

– Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για την αντιμετώπιση της προκλητικής ζήτησης και της σπατάλης στα φάρμακα.

– Η σύσταση του Γενικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ως μηχανισμού διαφάνειας και ασφάλειας των συναλλαγών.

Πηγές της Χ. Τρικούπη, όταν ρωτήθηκαν για την τοποθέτηση του Ποταμιού, στην οποία υπάρχουν αιχμές για τη περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, απάντησαν ότι εκείνη την περίοδο η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε όλα τα επίπεδα τόσο στο εσωτερικό όσο και στη διεθνή παρουσία της και είναι άδικο να κρίνεται από ένα-δύο στελέχη που δεν τήρησαν τον όρκο τους. «Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους του κ. Σημίτη», τόνισαν δηκτικά.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.