Quantcast
Το 3% των φορολογουμένων πληρώνει το 42% του φόρου εισοδήματος - enikonomia.gr
share

Το 3% των φορολογουμένων πληρώνει το 42% του φόρου εισοδήματος

δημοσιεύτηκε:

Το 3% των φορολογουμένων πληρώνει το 42% του φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ανάλυση εισοδημάτων που δηλώθηκαν το 2015). Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε 267.480 φορολογουμένους με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα ύψους 35 δισ. ευρώ.

Από την επεξεργασία των στοιχείων διαπιστώνεται ότι ο προϋπολογισμός στηρίζεται κυρίως στα εισοδήματα αυτών των εισοδηματικών κλιμακίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Καθημερινή, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να αυξηθεί η φορολογία για τους 267.480 φορολογουμένους, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των φόρων για τα χαμηλότερα εισοδήματα, η συνεισφορά των οποίων είναι ήδη πολύ χαμηλή στο σύνολο των φορολογικών εσόδων.

Το τελευταίο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει για τους ανωτέρω φορολογουμένους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές που, μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης, προσεγγίζει το 60% και περαιτέρω μειώσεις για τους υπόλοιπους. Αντί λοιπόν οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου να εστιάσουν στη σύλληψη της φοροδιαφυγής, ακολουθούν τον εύκολο δρόμο της υπερφορολόγησης.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, 1.176.043 φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν κανέναν φόρο στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ 1.304.634 δήλωσαν εισοδήματα έως 1.000 ευρώ.

Το εντυπωσιακό των στοιχείων είναι ότι σχεδόν το 50% (3,98 εκατ.) των φορολογουμένων δηλώνει εισοδήματα έως 5.000 ευρώ, κάτι που αφενός δείχνει το μέγεθος της φτώχειας στην Ελλάδα, αφετέρου καταδεικνύει το μέγεθος της φοροδιαφυγής, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται από τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς.

Επί της ουσίας, τα δύο σημεία στα οποία θα έπρεπε να εστιαστεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι στη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, 8.516.953 φορολογούμενοι δήλωσαν το 2015 εισόδημα 73,93 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32,079 δισ. ευρώ προέρχονται από μισθούς και τα 24,648 δισ. ευρώ από συντάξεις.

Τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών ανέρχονται στα 4,824 δισ. ευρώ, των αγροτών στα 1,344 και στα 769,5 εκατ. ευρώ των ναυτικών.

Οπως τονίζεται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία, «η ακραία αναδιανομή του εισοδήματος μέσω υπερφορολόγησης των συνεπών φορολογουμένων και των μισθωτών με τα σχετικά υψηλότερα εισοδήματα έχει πλέον φθάσει στα όριά της».

Θα ήταν προτιμότερο, αναφέρουν οι αναλυτές του ΣΕΒ, για να μην αμβλύνονται τα κίνητρα για εργασία και παραμονή στη χώρα όσων παράγουν και δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων, να στηριχθούν τα χαμηλότερα εισοδήματα με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω χαμηλότερων φόρων και μέσω επενδύσεων και ανάπτυξης. Επίσης, σημειώνουν ότι το 2015 στην Ελλάδα 1,2 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν μηδενικό εισόδημα και 4,6 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, καταβάλλοντας κατά κεφαλήν φόρο 139 ευρώ, συνεισφέροντας δηλαδή το 7,5% των εσόδων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Τέλος, οι αναλυτές διερωτώνται «για πόσο καιρό θα επιβιώσουν όσοι φορολογούμενοι έχουν ακόμα υψηλά (!) εισοδήματα, για να καλύπτονται οι ανάγκες ενός κράτους και μιας κοινωνίας που φτωχοποιείται ραγδαία; Και όταν και αυτοί χάσουν τα εισοδήματά τους ή ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους, πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις 2,7 εκατ. συνταξιούχων, οι μισθοί 700.000 εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η κοινωνική πρόνοια των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας; Μήπως μακροπρόθεσμα η μη δημευτική φορολόγηση είναι η πιο φιλολαϊκή πολιτική, καθώς θα επιτρέψει την επιβίωση των φορολογούμενων που τελικά “πληρώνουν τον λογαριασμό“; Η ακραία αναδιανομή εισοδήματος είναι στην πράξη αναδιανομή μιζέριας, διότι αποτρέπει τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τη δηλωμένη αξιοπρεπή εργασία».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.