Από τις αρχές Μαΐου θα μπορούν οι ιδιοκτήτες των νησιών των Κυκλάδων να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”. Παράλληλα επισημαίνεται ότι χρονικό περιθώριο τριών μηνών δίνεται στους κάτοικους της Ελλάδας για να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο και έξι μήνες σε όσους διαμένουν στο εξωτερικό. Οι Κυκλάδες είναι από τις λίγες περιοχές όπου δεν έχει «τρέξει» η συλλογή δηλώσεων, καθώς υπήρχαν μέχρι πρότινος δικαστικές εμπλοκές από τους μελετητές.
«Σε λίγες ημέρες ξεκινάει ακόμη ένα στοίχημα για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Η κτηματογράφηση στο υπόλοιπο 7% της χώρας, και συγκεκριμένα η συλλογή δηλώσεων για πάνω από 620.000 δικαιώματα στο μεγαλύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου, στις Κυκλάδες. Θέτουμε στη διάθεση όλων των ιδιοκτητών στις Κυκλάδες νέες φιλικές ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες θα τους διευκολύνουν, μειώνοντας την ταλαιπωρία και τα περιττά έξοδα. Για τους επόμενους μήνες θα λειτουργήσουν Γραφεία Κτηματογράφησης στις Περιφερειακές Ενότητες και μονάδες ενημέρωσης στα μικρότερα νησιά, για την αρτιότερη εξυπηρέτηση των πολιτών της νησιωτικής χώρας και την αποφυγή μετακινήσεων των κατοίκων τους. Μετά το Πάσχα ξεκινάει η επικοινωνιακή καμπάνια του Κτηματολογίου, η οποία περιλαμβάνει διαφημίσεις στις μεγαλύτερες ιστοσελίδες ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανεβάζουμε ταχύτητα, επιταχύνοντας τη διαδικασία της κτηματογράφησης και κάνουμε το Κτηματολόγιο πιο προσιτό και φιλικό στους πολίτες και τους επαγγελματίες», σημείωσε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος.
Οκτώ γραφεία
Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, τα προεκτιμώμενα δικαιώματα ανέρχονται στα 628.201, ενώ ο φορέας σχεδιάζει να λειτουργήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης 8 Γραφεία Κτηματογράφησης και συγκεκριμένα σε: Ανδρο, Τήνο, Κέα, Μύκονο, Σέριφο, Πάρο, Νάξο και Σαντορίνη.
Με δεδομένη όμως την κατάσταση που διαδραματίζεται στη χώρα λόγω της πανδημίας και σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις οι νησιώτες, θα λειτουργήσουν επίσης 13 μονάδες ενημέρωσης στα μικρότερα νησιά. Ειδικότερα, θα υπάρχουν: στην Κύθνο, στη Μήλο, στη Δονούσα, στην Αμοργό, στα Κουφονήσια, στη Σχοινούσσα, στην Ηρακλειά, στην Ιο, στη Φολέγανδρο, στη Θηρασιά, στην Ανάφη και στην Αντίπαρο.
Παράλληλα, για τους ιδιοκτήτες που μένουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται η λειτουργία δύο Γραφείων Κτηματογράφησης προκειμένου να μη χρειαστεί να μετακινούνται στις Κυκλάδες. Σημειώνεται πως το Γραφείο της Αθήνας θα λειτουργήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης, ενώ το Γραφείο της Θεσσαλονίκης μόνο κατά την εξάμηνη περίοδο των δηλώσεων.
Η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και 6 για όσους ιδιοκτήτες μένουν στο εξωτερικό.
Το κόστος της διαδικασίας
Όσον αφορά στο κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση επέρχονται οι κατά το νόμο κυρώσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι τα «αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα» περιέρχονται στο Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής, αλλά µόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή τής κυριότητας του ακινήτου.
Κτηματολόγιο: Πότε αρχίζουν οι δηλώσεις για τις Κυκλάδες – Το κόστος της διαδικασίας
δημοσιεύτηκε:
20:59
, 9 Απριλίου 2021
My money
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
7 ώρες πριν