Στη ζώνη των 400-900 ευρώ κινείται η μεγάλη μάζα των νέων συντάξεων. Η πλειονότητα των αποδοχών για όσους συνταξιοδοτήθηκαν και συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά θα βρίσκεται πάνω από τα 400 αλλά κάτω από τα 900 ευρώ.
Εκεί τοποθετούν οι ειδικοί την πλειοψηφία των νέων συνταξιούχων που θα αποχωρήσουν με το σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου.
Οσοι ξεφύγουν από αυτή την… πρέσα και φτάσουν ή ξεπεράσουν τα 1.000 ευρώ θα ανήκουν στα λεγόμενα «ρετιρέ» του νέου συστήματος. Οι υψηλές συντάξεις του νέου τρόπου υπολογισμού χτίζονται γύρω από τον πήχη των 1.000 ευρώ. Για να ξεφύγει κανείς σημαντικά πάνω από το χιλιάρικο θα πρέπει να έχει υψηλές συντάξιμες αποδοχές διαρκείας και πολλά χρόνια ασφάλισης.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού που οδηγεί σε συμπιεσμένες αποδοχές αγγίζει αρχικά 200.000 ασφαλισμένους που εκτιμάται πως θα συνταξιοδοτηθούν την επόμενη 5ετία. Ταυτόχρονα «δείχνει» τις απώλειες που θα υποστούν το 2019 τουλάχιστον 900.000 παλιοί συνταξιούχοι (είχαν υποβάλει αίτηση ή εισέπρατταν ήδη τη σύνταξή τους στις 12/5/2016). Κι αυτό επειδή οι παλιές συντάξεις επανυπολογίζονται και συγκρίνονται με τις αποδοχές του νέου συστήματος ώστε να καταγράψουν «προσωπική διαφορά» η οποία θα «κουρευτεί» το 2019.
Το νέο σύστημα μπαίνει σε άμεση εφαρμογή τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μετά και την οριστικοποίηση της εξίσωσης με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, το μόνο που απομένει είναι η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ με τις αναλυτικές οδηγίες, η οποία αναμένεται εκτός απροόπτου την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα δώσει την ώθηση ώστε να μπουν οι νέες συντάξεις σε γραμμή παραγωγής (εκκρεμούν περί τις 60.000 αιτήσεις).
Στην μέση ζώνη των 400-900 ευρώ θα βρεθούν, όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές:
• δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 35 χρόνια, για παράδειγμα με 25-35 χρόνια ασφάλισης
• ασφαλισμένοι του πρ. ΙΚΑ -μισθωτοί ιδιωτικού τομέα- οι οποίοι αποχωρούν με λιγότερα από 35 χρόνια και μεσαίες ή χαμηλές αποδοχές
• ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες (πρ. ΟΑΕΕ) που φεύγουν με λιγότερα από 35 χρόνια, σε μεσαίες ή χαμηλές ασφαλιστικές κατηγορίες
• αγρότες του πρ. ΟΓΑ
• γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι του πρ. ΕΤΑΑ που αποχωρούν με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης.
Τη… μετριότητα του μέσου όρου διαφεύγουν μόνο:
• δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 35 χρόνια
• μισθωτοί ιδιωτικού τομέα που αποχωρούν με περισσότερα από 35 και ιδίως 40 χρόνια ασφάλισης, σε υψηλές ασφαλιστικές κλάσεις (υψηλόμισθοι)
• ελεύθεροι επαγγελματίες που φεύγουν με πάνω από 35 ή 40 χρόνια, σε υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες (υψηλές εισφορές)
• ασφαλισμένοι των Ειδικών Ταμείων (ΔΕΚΟ / Τράπεζες) που είχαν υψηλές συντάξιμες αποδοχές και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.
Διασώζονται λόγω της προσαύξησης που δίνει ο νόμος Κατρούγκαλου στις επιπλέον του 20% εισφορές.
Από τον μέσο όρο δεν φαίνεται να γλιτώνουν ούτε οι ασφαλισμένοι με βαρέα, καθώς η προσαύξηση των βαρέων δεν φέρνει τόσο μεγάλη διαφορά.
Μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος είναι όλοι όσοι «κέρδιζαν» κατά κανόνα με το παλιό σύστημα. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έπαιρναν συντάξεις με καθεστώς ΤΕΒΕ (χάνουν τη βασική σύνταξη 220 ευρώ πάνω στην οποία χτιζόταν όλο το υπόλοιπο), τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, αλλά και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ) που αποχωρούν με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές συντάξιμες αποδοχές.
Οι 4 κατηγορίες ασφαλισμένων που ευνοούνται
Οσοι αποχωρήσουν εντός του 2017 θα πάρουν μίνι μπόνους προσωπικής διαφοράς, η οποία δεν έχει σχέση με την προσωπική διαφορά των παλιών συνταξιούχων. Πρόκειται για 60.000 ασφαλισμένους που αν φύγουν φέτος εντάσσονται στο 2ο σκαλί της σύντομης μεταβατικής περιόδου που προέβλεψε ο νόμος Κατρούγκαλου και δικαιούνται προσωπική διαφορά υπό προϋποθέσεις: Αν η σύνταξη που θα πάρουν με το νέο καθεστώς είναι 20% και πλέον μικρότερη από τη σύνταξη που θα έπαιρναν με τον παλιό τρόπο υπολογισμού, τότε για να εξομαλυνθεί η απώλεια θα λάβουν το 1/3 αυτής της διαφοράς (δηλαδή το 33%) ως «προσωπική διαφορά». Προσοχή, καθώς συγκρίνονται τα καθαρά προ φόρου ποσά (μετά από όλες τις άλλες μνημονιακές περικοπές). Για όσους βγουν το 2018 η εν λόγω προσωπική διαφορά πέφτει από το 33% στο 25% ενώ από 1/1/2019 καταργείται. Η αποχώρηση συμφέρει φέτος για 4 κατηγορίες ασφαλισμένων:
1 Δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συμπληρωμένα τα 35 ή 37 έτη καθώς η σύνταξή τους μαζί με την προσαύξηση θα είναι αρκετά μεγαλύτερη. Ειδικά για τους ΤΕ και ΔΕ είναι η καλύτερη επιλογή. Επίσης όσοι είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι μπορούν να εξαγοράσουν πλασματικά και να φτάσουν να ξεπεράσουν την 35ετία.
2 Μισθωτοί ΙΚΑ που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με 35ετία και ήταν υψηλόμισθοι. Γυναίκες στο ΙΚΑ που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα ως μητέρες ανηλίκων (5.500 ημ. ασφ. και ανηλικότητα) και ήταν υψηλόμισθες.
3 Ασφαλισμένοι στα ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών που θεμελιώνουν δικαίωμα με 35ετία και υψηλές αποδοχές. Γυναίκες στα Ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα ως μητέρες ανηλίκων τέκνων (25 χρ. ασφ. και ανηλικότητα).
4 Εμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με 35ετία και ήταν ασφαλισμένοι σε υψηλές κατηγορίες.
Πηγή: Έθνος