Quantcast
Εγγυημένο εισόδημα για 700.000 οικονομικά αδύναμους - enikonomia.gr
share

Εγγυημένο εισόδημα για 700.000 οικονομικά αδύναμους

δημοσιεύτηκε:

Σε 270.000 νοικοκυριά και 700.000 ωφελούμενους εξαπλώνεται από 1/1/2017 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Το πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισοδηματική ενίσχυση, διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές-αγαθά και μέριμνα για επανένταξη στην αγορά εργασίας τρέχει ήδη πιλοτικά σε 30 δήμους και περίπου 35.000 νοικοκυριά, με προοπτική να καλύψει όλη την Ελλάδα εντός του 2017 αντικαθιστώντας και το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης.

H ανάπτυξη και η χρηματοδότησή του είναι ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της δεύτερης αξιολόγησης. Συνδυάζεται με άλλες τρεις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με στόχο την αναδιάρθρωση της Κοινωνικής Πρόνοιας και τον εξορθολογισμό του συστήματος:

1. Ενιαίο Μητρώο Επιδομάτων: Ήδη από τον Ιανουάριο συγκεντρώνονται σε ένα μητρώο και κατηγοριοποιούνται ανά ΑΦΜ όλα τα επιδόματα ανταποδοτικού ή προνοιακού χαρακτήρα που χορηγεί το κράτος.

2. Ένας εθνικός φορέας για όλα τα επιδόματα: Τον αρόλο αυτό αναλαμβάνει ο ΟΓΑμ που θα είναι ο νέος προνοιακός υπερ-φορέας.

3. Εθνικός μηχανισμός παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και συνοχής: Πρόκειται για μια ηλεκτρονική υπερ-πλατφόρμα «ομπρέλα» που ήδη σχεδιάζεται από τους τεχνοκράτες του υπουργείου Εργασίας και αναμένεται να θεσμοθετηθεί άμεσα. Θα λειτουργεί, σύμφωνα με το Έθνος, εν είδει εποπτικού μηχανισμού για ωφελούμενους, ιδρύματα και προγράμματα διασυνδέοντας φορείς όπως το ΕΚΚΑ και ο ΟΑΕΔ.

Τι ποσά θα εισπράττουν κάθε μήνα οι δικαιούχοι

Η διαφορά ανάμεσα στο εισόδημα του νοικοκυριού και στο εγγυημένο ποσό που του αντιστοιχεί θα είναι το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης που θα εισπράττουν οι δικαιούχοι κάθε μήνα.

Για παράδειγμα, οικογένεια με δύο ενήλικες και δύο παιδιά δικαιούται 400 ευρώ το μήνα. Εάν το συνολικό εισόδημά της είναι 250 ευρώ, τότε θα εισπράττει από το πρόγραμμα του ΚΕΑ 150 ευρώ τον μήνα.

Εάν λαμβάνει 100 ευρώ εισόδημα από άλλη πηγή τότε θα εισπράττει 200 ευρώ.

Εάν το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης υπερβαίνει τα 100 ευρώ, τότε το μισό (50%) θα δίνεται σε ρευστό και το άλλο μισό με προπληρωμένη κάρτα η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς περιορισμούς ως προς τα είδη.

Οι δικαιούχοι θα έχουν επίσης διασύνδεση με συμπληρωματικές υπηρεσίες όπως:

– Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων.

– Παροχή σχολικών γευμάτων.

– Παραπομπή σε δομές κοινωνικής υποστήριξης.

– Ένταξη σε προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας.

– Ένταξη στα προγράμματα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους άπορους.

– Κοινωνικό τιμολόγιο παροχών ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης, κ.ά.

Επίσης οι δικαιούχοι θα προωθούνται σε δράσεις ένταξης ή επανένταξης στην αγορά εργασίας εφόσον είναι κάτω των 65 ετών και μπορούν να εργαστούν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 20% των μισθών δεν θα λαμβάνεται υπόψη για το εισοδηματικό κριτήριο ένταξης στο πρόγραμμα. Για παράδειγμα, εάν το μοναδικό εισόδημα ενός ατόμου είναι 1.400 ευρώ από τον μισθό του τους τελευταίου 6 μήνες, το 20% που είναι 280 ευρώ δεν θα ληφθεί υπόψη. Το εισόδημά του υπολογίζεται ως εξής: 1.400 – 280 = 1.120.
Όλα τα επιδόματα πρόνοιας περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του εισοδήματος εκτός από το επίδομα αναδοχής, το επίδομα απροστάτευτων τέκνων και τα μη ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας.

Στον υπολογισμό δηλαδή του εισοδήματος θα συμπεριληφθούν τα ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας:
α. η αύνταξη αναπηρίας λόγω ασθένειας ή εργατικού ατυχήματος και
β. οι συντάξεις αναπηρίας.

Οι δικαιούχοι εκτιμώνται σε 5-7% του συνολικού πληθυσμού της χώρας μπορούν να υποβάλουν αίτηση αυτοπροσώπως στα ΚΕΠ, στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας των δήμων ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα keaprogram.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.